5 Mayıs 2009 Salı

FOTOĞRAF SANATÇISI E.SAMİ KIZILTAN UĞRADI


Ekrem Sami Kızıltan dostumuz bu hafta her gün kitapçıya uğradı... Hemşinden, EZLN'den, fotoğraftan konuştuk... Son sergisi iki yıl önceydi... Alıntı medyadan; "Sami Kızıltan’ın 2007 yılında Meksika’da çektiği fotoğraflar ile ülkenin en can alıcı iki unsuru olan ülkenin yerli nüfusu ve EZLN kampları gözler önüne seriliyor. İki bölümden oluşan serginin portreler kısmında Güney Meksika yerlileri, diğer bölümde ise yerlilerden kopuk düşünülemeyecek olan EZLN’nin kamplarındaki duvar resimlerine odaklanıyoruz. Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu yani orijibal adıyla Ejército Zapatista de Liberación Nacional’in kısaltması olan EZLN, yıllardır tüm dünyada anti-kapitalizmin ve anarşist hareketin en anlamlı kalelerinden biri oldu. Meksika’nın Chiapas eyaletinin ABD’ye ayaklanışı ile başlayan gerilla hareketi iktidar için değil özgürlük, demokrasi ve eşitlik için verilen savaşların en büyük simgelerinden biri oldu… Bu simgenin duvarlardaki izdüşümlerini görmek isteyenler Karşı Sanat’ta, dillerinde Manu Chao şarkılarıyla sergiyi gezebilirler.
1950 yılında İstanbul’da doğan Sami Kızıltan, 1963 yılında amatör fotoğrafçılığa başladı. 1985 yılında Fransaya giden sanatçı 1988’de Paris Bagneux’da ‘Doğasallık Konulu Fotoğraf Yarışması’nda Birincik Ödülü aldı. 1996 yılında Uluslararası Af Örgütü’nün Tiyatro Oyun Yazarlığı Dalında “Adli Tıp Anılarım” konulu denemeleri birinci seçildi ve Tulus – Albi’de sahnelendi. Aynı oyun Arjantin Tiyatro Atak Grubu tarafından Fransa ve Yugoslavya’nın çeşitli şehirlerinde sahnelendi.
1996 yılında Paris VIII Üniversitesi – Fotoğraf Bölümü ve Tiyatro Bölümünü’nü bitirdi.
Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızisyan, Özbekistan, Guetemala’rın yanı sıra Meksika EZLN Kamplarında 75 gün kalarak fotoğraf çekimleri yaptı.
Onaltı Kişisel Sergisi ve Otuzbeş Karma Sergisi bulunan Sanatçı Sami Kızıltan halen Fotoğraf çalışmalarını sürdürmekte ve Fransa’da yaşamaktadır."

Sami dostumuzun fotoğrafları 3 Deniz Kitapçı'nın duvarlarını süslüyor. Bir tür sürekli sergi... Buyrun, bekleriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder